Om Kiropraktik

Kiropraktorer har i alt seks års uddannelse i at undersøge, diagnosticere og behandle smerter og funktionsproblemer i kroppens muskler og led. Det er med dette udgangspunkt vi specialiserer os i det, vi kalder neuromuskuloskeletale lidelser (nerve, muskler og led). Hvis der findes indikationer til grundlag for yderligere undersøgelser, har vi mulighed til at sende til røntgen-, ultralyd- eller MR-skanning. Kiropraktiske behandlinger er yderligere støttet af den offentlige sygesikring, samt sygesikringen ’danmark’ også giver tilskud. Se priser og tilskud: 

Kiropraktik er for alle aldre

I Danmark er lændesmerter den hyppigste årsag til, at patienter konsulterer deres læge, kiropraktor eller fysioterapeut. Det er også den lidelse, der er forbundet med flest udgifter i præmærsektoren, og er den mest almindelige årsag til sygefravær og tidlige pensioner (DKF 2019). Mange af de problemer de fleste oplever gennem dagligdagen, kan være gener fra længerevarende slid i kroppen som holdnings- og ergonomiske forhold, ift. kontorarbejde, manuelt arbejde og gentagne løft mv.

Dog kan gener også hænde akut fra sport eller fritid. Børn kan også have gavn af kiropraktik, og mange oplever desværre i dag tiltagne skulder- og nakkeproblemer. Være det sig holdningsproblemer på skolestolen eller for meget iPad/mobil-brug, trampolinuheld, vokseværk etc, så kan kiropraktik oftest gøre en positiv forskel. 

Kiropraktik og gravide

De store fysiske og hormonelle forandringer som sker under svangerskab kan betyde, at mange kvinder oplever smerter i bl.a. bækken, ryg og nakke. For nogle følger der også spændingshovedpine med. Her er kiropraktisk behandling en tryg og effektiv behandlingsmetode til at lindre og forebygge smerter, så optimal led- og muskelfunktion kan bibeholdes igennem hele graviditetsforløbet.

 

Mindst 10% af alle gravide får bækkenløsning. Den hormonelle forandring, der sker under graviditeten påvirker og blødgør ligamenterne i hele kroppen, især bækkenet, for at give mulighed for udvidelse og klargørelse til fødslen. Dette kan betyde smerter på bagsiden af bækkenet, halebenet, lænderyggen, ved kønsbenet, i lysken og i hofterne. Det kan fx gøre ondt når man vender sig i sengen, ved gang og ved løft. Mange gravide oplever desuden nerveirritation i form af iskiassmerter. Smerterne kan være konstante eller opstå periodevist.

Kiropraktisk behandling under graviditeten kan hjælpe til at stabilisere bækken, løsne de spændinger som uvægerligt opstår når kroppen ændrer facon, samt bidrage til at fostret har god plads og bevægelighed inde i maven.  Særligt i 3. trimester kan det være relevant at hjælpe fostret til at lægge sig i den mest optimale position med henblik på at sikre en ukompliceret fødsel.

 

Behandlingen bliver tilpasset hver enkelt kvinde, og tilpasses ligeledes til stadie af graviditeten. Jeg har derudover fokus på at rådgive og vejlede i forhold til øvelser og udførelse af dagligdags bevægelser for at arbejde mod smertefrihed og et aktivt liv under graviditeten.

Kiropraktik og børn

Kiropraktik for børn og babyer er en tryg, blid og effektiv behandlingsform af en række forskellige symptomer og bevægeapparatsproblematikker.

De større børn og teenagere har ofte de samme problematikker som voksne, med bl.a. hovedpine og smerter fra muskler eller bevægeapparatet. Symptomerne kan opstå i forbindelse med sport, skolemiljø, fald eller slag på legeplads, lang tids brug af computer osv. Det er vigtigt at pointere, at børn ikke er små voksne og kiropraktisk behandling for denne aldersgruppe altid er tilpasset barnets størrelse og alder og derfor består af lette, nænsomme tryk, efter en grundig undersøgelse og analyse af problemerne.

Små børn kan ikke altid udtrykke smerte på samme måde som voksne, derfor er det en god ide at være opmærksom på adfærdsændringer såsom søvnforstyrrelser, svingende humør med gråd eller passivitet, rastløshed, udfordret koordination og balance. Andre symptomer på led- og muskelproblemer kan være asymmetrisk holdning, hovedpine, ændret gang/løbe mønster, vedvarende klage over smerte efter fald/slag af mere end 2-3 dages varighed, forsinket motorisk udvikling, mavepine og manglende lyst til bevægelse/fysiske lege.

Spædbørn - En fødsel kan på forskellige måder medvirke til at skabe led- og muskeldysfunktioner hos spædbarnet. Årsagerne til dette kan være mange, der kan være tale om en hård fødsel med en lang pressefase, barnet kan være kommet til verden ved hjælp af sugekop eller tang, barnet kan være født ved sædefødsel eller kejsersnit eller have ligget med ansigtet opad – en såkaldt ”stjernekigger”. Flerbarnsfødsler, som tvillinger kan medvirke til at barnet har haft lidt mindre plads i mors mave, og dermed øge spændinger i kroppen. Mange vælger derfor at opsøge kiropraktor for at få gennemgået barnets bevægeapparat efter fødslen, for at sikre, at de enkelte leds stillinger er optimale.  

 

Nogle af de hyppigste årsager til at lade sit spædbarn behandle hos kiropraktor er

  • kolik/utrøstelig gråd,
  • favoritside,
  • dårlig/urolig søvn,
  • amningsproblemer,
  • skævt kranie/fladt baghoved eller
  • skæv kropsholdning (ex. flitsbue, ligger som et C)

Herudover ser vi også andre symptomer på led og muskelproblemer som fx forsinket/udfordret motorisk udvikling, træg mave, uro og utilfredshed, ubehag ved maveleje eller når barnet sidder i autostol. 

 

Kiropraktisk behandling for spædbørn består af en grundig forundersøgelse hvor hele bevægeapparatet mærkes igennem for at finde frem til eventuelle spændte muskler eller områder med nedsat bevægelighed. Derudover testes relevante reflekser og motorisk udvikling, herunder om de motoriske milepæle er opnået til tiden. Selve behandlingen er skånsom og består af massage, blide tryk, så kaldt ”touch and hold”, samt blide mobiliserings- og stræk tekniker. Det siger oftest ikke ”knæk” og ingen bevægelser bliver forceret. Hvis det er relevant vil i som forældre også bliver instrueret i små øvelser og tekniker for at stimulere barnet i jeres hverdag. I langt de fleste fald er det en hyggelig og god oplevelse for babyen, men hvis barnet alligevel er utrygt så kan behandling nogen gang foregå liggende i mor/fars armer. Det kan vare svært at forudsige præcis hvordan din baby vil reagere efterfølgende, men de fleste oplever en forbedring allerede efter en enkelt behandling. Trætthed efter behandling er almindeligt og da din baby skal vænne sig til den ændrede bevægefrihed kan det resultere i en kortvarig pylret adfærd og/eller øget behov for nærkontant med mor eller far.

 

Her kan du læse mere om kiropraktik for børn: https://kiropraktoren.dk/bliv-klogere/saerligt-om-born/